Ο Χρήστος Γώγος συνέβαλε τόσο στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βύρωνα, του 1ου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, όσο και στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του με την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του Κέντρου, το 2011. Το ζήτημα ρυθμίστηκε με την απόσπαση επιπλέον γιατρών στο Κέντρο Υγείας, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Έτσι, σήμερα το Κέντρο Υγείας Βύρωνα λειτουργεί κανονικά και δέχεται περιστατικά μέχρι τις 10:00 μ.μ.

Το Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης του Δήμου Βύρωνα ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2012 και προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες αλλά και φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας. Μία ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία που ο Χρήστος Γώγος υποστήριξε ενεργά από την πρώτη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους 14 μήνες λειτουργίας του, το Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας διέθεσε 1 τόνο φάρμακα σε 526 συμπολίτες μας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Παναγιώτη Κουρουμπλή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην πόλη μας, ο Χρήστος Γώγος ξενάγησε το βουλευτή στο χώρο του Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης και τον ενημέρωσε για τη λειτουργία του. 

Ο Δήμος Βύρωνα έχει δημιουργήσει τη δική του Τράπεζα Αίματος, η οποία στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και έχει ως στόχο την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης που χρειάζονται αίμα.

Για την ενίσχυσή της, η Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, η οποία ανήκει στον τομέα ευθύνης του Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστου Γώγου, πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Πρωτοπόρος σε θέματα Υγείας αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ο Δήμος Βύρωνα, καθώς, μετά από σχετική εισήγηση του Χρήστου Γώγου, πρόκειται να είναι ένας από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που θα αποκτήσει Κέντρο Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας.

Πρόκειται για τον πρώτο θεσμό πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα, που έρχεται να κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας πράξη, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: την προληπτική ιατρική και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος θεσμός πρόκειται να παρέχει σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, να τους ευαισθητοποιεί σε θέματα υγείας και πρόληψης και να τους ενημερώνει για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Ο Χρήστος Γώγος, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασε πρόσφατα το νέο θεσμό στους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του. 

Δωρεάν εμβολιασμούς σε ανασφάλιστα παιδιά πραγματοποιεί, από το 2012, ο Δήμος Βύρωνα, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς προς τους δημότες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αποστολή Άνθρωπος». 

Δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία των μαθητών των σχολείων μας, ο Δήμος Βύρωνα έχει δράσεις προληπτικής ιατρικής στα σχολεία της πόλης, αλλά και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα υγείας.

Το πρόγραμμα «Ποδαράκια-Παπουτσάκια», που έχει υλοποιηθεί σε σχολεία του Βύρωνα, έχει ως στόχο τον προσδιορισμό του σωστού νούμερου παπουτσιού που πρέπει να φοράνε τα παιδιά, μέσω μίας ειδικής μέτρησης.

Επιπλέον, ο Δήμος μας έχει συμμετάσχει σε πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα σχολεία, το οποίο περιλάμβανε -πέρα από την ειδική μέτρηση για το σωστό νούμερο παπουτσιού- παιδιατρική εκτίμηση, οφθαλμιατρικό και οδοντιατρικό έλεγχο, μέτρηση σκολίωσης και συμμετρίας σπονδυλικής στήλης και κάτω άκρων, από εθελοντές ιατρούς. Το πρόγραμμα συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Χρήστος Γώγος.

Αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της πρόληψης στον τομέα της Υγείας, η πόλη μας έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τα μέτρα προφύλαξης από αυτά και τις μεθόδους αντισύλληψης, καθώς και εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνησης σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου μας.

Ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης υλοποιούν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Τομέας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βύρωνα, προσφέροντας στους δημότες τη δυνατότητα να κάνουν και δωρεάν εξετάσεις για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. 

Την Ημέρα Ανοιχτής Εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με τον τίτλο «Με την ψυχή στο στόμα. Με την καρδιά στα χέρια», οι πολίτες του Βύρωνα είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης.

Δίνοντας έμφαση στον έλεγχο, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, έχουν διοργανωθεί στην πόλη μας τέσσερις κύκλοι προληπτικού ελέγχου με δωρεάν εξέταση Μέτρησης Οστικής Μάζας, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τη νόσο. 

Τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικής εξέτασης για σοβαρά νοσήματα, προσφέρει, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ο Δήμος Βύρωνα στους πολίτες του.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν εξετάσεις για το σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τη δυσλιπιδαιμία για τους άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, έχει δοθεί η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να υποβληθούν δωρεάν σε μαστογραφία, σπιρομέτρηση, μέτρηση πιέσεως, μέτρηση σακχάρου, εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του προστάτη. 

Ο Δήμος Βύρωνα είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, το οποίο το 2010 πιστοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.).

Η συμμετοχή της πόλης μας στο Δίκτυο έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, καθώς επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης, όπως το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που εφαρμόστηκε σε 30 δήμους-μέλη του και επέτρεπε την εξ αποστάσεως γνωμάτευση από ειδικευμένους γιατρούς, και το μοίρασμα 100.000 αντιτύπων του ενημερωτικού εντύπου «Πρώτες Βοήθειες για όλους» που εξέδωσε το Δίκτυο.

Η ένταξη του Δήμου μας στο Δίκτυο, πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική εισήγηση του Χρήστου Γώγου, ο οποίος είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βύρωνας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν  το 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου, με θέμα «Η Αγωγή Υγείας και η Πρόληψη στους ΟΤΑ. Θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο». 

Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας για θέματα υγείας, μέσα από την υλοποίηση ημερίδων και εκστρατειών ενημέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ψωρίαση, τη διατροφή, τις διαφυλικές σχέσεις, το κάπνισμα και τη χοληστερίνη, μέσα από τη διοργάνωση σχετικών ημερίδων.

Παράλληλα, στην πόλη μας έχουν πραγματοποιηθεί εκστρατείες ενημέρωσης για ασθένειες όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του προστάτη, η κολπική μαρμαρυγή και η ηπατίτιδα Β.

Το προφίλ του Χρήστου στο Facebook  Το κανάλι του Χρήστου Γώγου στο Youtube  Flickr: Ροή φωτογραφικού υλικού του Χρήστου στο Flickr... Το προφίλ του Χρήστου στο Twitter

Τελευταία Videos

Flicker Photo Gallery